
Fartein Horgar
Forfatterbesøk
Sted:
Alvdal bibliotekKategori:
ForedragTidspunkt:
søndag 15. oktoberMed SVART BABEL er «Vestindiakvintetten» komplett, en romanserie om Norges rolle i Dansk Vestindia under kolonitiden.
Som en av bokas hovedpersoner, banjospilleren og sukkerarbeideren Lucina, underholder også forfatteren med et par sanger fra hennes repertoar. Foredraget er illustrert med unike historiske bilder.
Researchen til «Vestindiakvintetten» begynte med en seilas i Karibia, i 2008. Romanene utkom på Aschehoug forlag mellom 2016 og 2021, og følger kvinnesiden av en slekt fra Madagaskar, fra og med de første slaveseilasene i 1672, over oppgangstider og gjennom nedgangstider, til kolonieventyret for vårt vedkommende opphører og USA av militærstrategiske hensyn, under 1. verdenskrig, kjøper de tre jomfruøyene.
Denne dagen, 31. mars 1917, står Lazarus Lamar bak disken i A. H. Riises Apotek i Charlotte Amalie på St. Thomas. Kundene er få. Det gir rom for refleksjon over tilværelsen i et øyrike på spranget til en ny tid. Han tenker på moren som gikk berserk under arbeideropprøret på St. Croix i 1878, på Lucina, som lovet seg selv aldri å sette barn til en verden som dette, men ble pleiemor for to; på nesten hvite Andreas som fulgte kunstnerdrømmen til Paris uten å oppnå annet enn skandale; på svarte Jon som finner seg vel til rette under en vaklende samfunnsorden, og ikke minst, Bernadette som elsker Jon, men faller for Andreas, og styrer sin båt rett til havs.
Som helhet løfter «Vestindiakvintetten» frem gamle dagers kolonihistorie, som både er grunnlaget for Vestens velstand og fundamentet for dagens rasisme. Den aktuelle rasismedebatten, og Black Lives Matter-bevegelse gjør bokserien ekstra aktuell.
Hvert bind skildrer en epoke i Dansk Vestindia, med et særlig søkelys på norsk tilstedeværelse.